Sudoku

Het spel sudoku

Voor sudoku (tip: www.minisudoku.nl mini sudoku voor online spelen) begon het allemaal in Japan waar ook de naam is ontstaan. Sudoku is namelijk een afkorting van het Japanse Sūji wa dokushin ni kagiru: elk getal mag maar één keer voorkomen. Het is in Japan en China een erg populair spel omdat het schrift van deze twee landen het niet mogelijk maakt om kruiswoordpuzzels mee te doen. Het schrift bevat namelijk weinig letters en daarom zijn puzzels met cijfers en afbeeldingen erg populair.

De basis van sudoku puzzels

Een sudoku puzzel is een rooster van negen bij negen vakjes en verder nog opgedeeld in een subrooster van elk drie bij drie vakjes. In een sudoku puzzel is het de bedoeling dat de cijfers 1 t/m 9 worden ingevuld op een manier dat er rekening wordt gehouden met de volgende punten:

- De getallen mogen maar één keer voorkomen in elk vlak van 3 bij 3 vakjes (subrooster)

- De getallen mogen in elke horizontale lijn maar één keer voorkomen

- De getallen mogen in elke verticale lijn maar één keer voorkomen

Voor het oplossen van een sudoku puzzel heb je een logisch inzicht nodig, maar deze kun je ook leren door ervaring. In een standaard sudoku puzzel zijn al een aantal cijfers gegeven en deze mogen niet gewijzigd worden. Het is aan jou de taak om de sudoku puzzel verder op te lossen en je te houden aan de bovengenoemde regels.

Sudoku oplossen

Voor beginners lijkt deze puzzel onmogelijk en kun je je zelf gemakkelijk kwijtraken in alle vakjes. Je kunt gelukkig beginnen met simpele puzzels die op beginnersniveau zijn ontwikkeld. Naast de papieren versie kun je tegenwoordig ook Sudoku downloaden op je Android, Apple of tablet/pc. Een aantal handige basisregels voor Sudoku zijn als volgt:

- Elk cijfer mag maar één keer voorkomen in een horizontale of verticale rij en in elk subrooster. Dus komt een cijfer voor in een van die drie bovengenoemde opties dan mag het niet nog een keer voorkomen

- Andersom geldt hetzelfde: komt een cijfer nog niet voor in een van de drie bovengenoemde opties dan moet deze nog worden gebruikt

- Tel je de waarden aan cijfers bij elkaar kop in een rij, kolom of vlak dan moeten deze altijd gelijk zijn aan 45. 

Wil je het sudoku spel eens proberen? Online zijn er verschillende websites waarop je het spel gratis kunt spelen. Enkele links van ons:

Terug naar overzicht

Wat is het weer in...

Hoe staan de aandelen?

Hoe schrijf je dat ook alweer?

Wanneer begint die film?

Hoeveel is mijn geld waard in andere valuta?

Wat ligt er in de buurt van...

Calculator

Eenheden omrekenen