Verlichting

Belang van de juiste verlichting

Verlichting is een belangrijk onderdeel van de inrichting van een huis, iets waar veel mensen te weinig aandacht aan besteden. De juiste verlichting kan veel doen voor je interieur en woning en is afhankelijk van de stijl, maar ook van de functie van je inrichting. Denk bijvoorbeeld aan een ruimte in je (woon)kamer die je hebt ingericht om te lezen of te werken. En een ander gedeelte voor gezellige momenten op de bank met familie. Beiden situaties vragen om een andere verlichting keuze. De juiste belichting zorgt voor verschillende soorten sferen in je woning, kan een mooi effect benadrukken of juist een dimensie creëren die je normaal niet zou hebben.

Als je weet waar je je meubels wilt gaan plaatsen in je interieur moet je al gaan nadenken over een lichtplan. Vooral de functie is hierbij belangrijk, waar wil je licht en wat voor functie moet die hebben op die plek? Als je moeite hebt met dit inschatten kun je altijd een lichtspecialist inschakelen die je kan adviseren. Geen of een slecht lichtplan zorgt ervoor dat je interieur te niet wordt gedaan, hoe mooi deze ook mag zijn.

Verschillende soorten verlichting

Voor het ontwikkelen van een lichtplan is het handig om inzicht te hebben in de verschillende soorten verlichting in je woning en wat deze nu doen.

- Basisverlichting

Dit is de algemene verlichting in je woning. Dit is het ''eerste'' licht wat je aandoet in een ruimte. Basisverlichting zorgt ervoor dat de ruimte gelijk verlicht wordt en is handig omdat je zo altijd goed ziet waar je mee bezig bent. Voorbeelden van basisverlichting zijn spots in het plafond of plafond hanglampen. Deze verlichting is vaak redelijk fel maar kan goed worden gedimd met een dimmer. Op deze manier kun je ook gemakkelijk basisverlichting omzetten in sfeerverlichting.

- Accentverlichting
Deze verlichting wordt geïnstalleerd op plekken in je woning waar nog extra licht nodig is. Goede en felle verlichting is belangrijk om goed te kunnen zien waar je mee bezig bent, bijvoorbeeld bij een leeslamp of een bureaulamp. Accentverlichting wordt ook vaak gebruikt als gerichte verlichting. Hiermee kun je een bepaald meubelstuk extra verlichten of een juist een bepaalde plek in een ruimte. Hierbij kun je denken aan een tl-buis boven het aanrecht of een spotje op een kunstwerk.

- Sfeerverlichting
Voor de gezellige avonden in je woonkamer wil je graag een fijne sfeer creëren. Sfeerverlichting is hiervoor de oplossing en een aanvulling op de basisverlichting. Dit soort verlichting bereikt je niet direct waardoor het niet functioneel, maar zorgt voor de juiste gemoedstoestand. Lampen met sfeerverlichting hebben vaak beperkte lichtverspreiding of laten het licht geleidelijk schijnen.

- Decoratieve verlichting
Deze naam spreekt voor zicht en dient eigenlijk als extra decoratie in je interieur. Het zijn meestal kleinere (gekleurde) lampjes en vaker schijnen deze lampen met een gekleurd of geelachtig licht. Deze verlichting is bedoeld om je interieur op te fleuren of om extra sfeer te maken. 

Meer tips voor verlichting zijn te vinden op het vergelijk van Lampverlichtingonline.nl

Terug naar overzicht

Wat is het weer in...

Hoe staan de aandelen?

Hoe schrijf je dat ook alweer?

Wanneer begint die film?

Hoeveel is mijn geld waard in andere valuta?

Wat ligt er in de buurt van...

Calculator

Eenheden omrekenen