De basis van beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen is één manier van beleggen. Nadat iemand een aandeel koopt is diegene een aandeelhouder en bezit daarmee een klein stukje van een bedrijf. Als je meerdere aandelen bezit van een bedrijf dan kun je zelfs zeggenschap krijgen en profiteren van de winst. Echter kopen de meeste beleggers één aandeel om het met winst weer te kunnen verkopen als er een hogere koers is op de beurs.

Oriëntatie

Het is belangrijk dat je je eerst oriënteert in het bedrijf waar je aandelen van wilt kopen. Het verzamelen van informatie over het aandeel is van belang want je wilt weten of deze gaat stijgen of dalen in waarde. Het bijhouden van het economische nieuws is een goede optie, hier komt bijvoorbeeld te staan als een bedrijf wordt overgenomen of wanneer een concurrent met faillissement te maken krijgt. Deze factoren kunnen een grote invloed hebben op de waarde van het aandeel.

Is het aandeel van een bedrijf door slecht nieuws erg gedaald dan is dat vaak het gelegen moment om in dat bedrijf aandelen te kopen. Deze zal dan namelijk weinig geld kosten en gaat waarschijnlijk in de toekomst weer in waarde stijgen. Hier geldt ook het tegenovergestelde: wanneer een aandeel al een tijd aan het stijgen is in waarde, zal deze hoogstwaarschijnlijk ook weer gaan dalen.

Beleggingsfonds

Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in een beleggingsfonds. Dit is een bedrijf dat belegt in verschillende producten en als je hier je aandelen koopt, koop je indirect een klein beetje van al die verschillende producten. Als je iemand bent die niet te veel wil nadenken over zijn of haar aandelen dan is dit een verstandige keuze. Ook mensen die graag geld willen besparen of niet teveel in een keer willen investeren kunnen beter gebruik maken van een beleggingsfonds. Hier kun je minder geld in verschillende producten beleggen en dit maakt het risico minder groot. 

Terug
Meest gelezen
Bekijk blogs per categorie