Verschillende soorten verlichting

Voor het ontwikkelen van een lichtplan is het handig om inzicht te hebben in de verschillende soorten verlichting in je woning en wat deze nu doen.

- Basisverlichting

Dit is de algemene verlichting in je woning. Dit is het ''eerste'' licht wat je aandoet in een ruimte. Basisverlichting zorgt ervoor dat de ruimte gelijk verlicht wordt en is handig omdat je zo altijd goed ziet waar je mee bezig bent. Voorbeelden van basisverlichting zijn spots in het plafond of plafond hanglampen. Deze verlichting is vaak redelijk fel maar kan goed worden gedimd met een dimmer. Op deze manier kun je ook gemakkelijk basisverlichting omzetten in sfeerverlichting.

- Accentverlichting
Deze verlichting wordt geïnstalleerd op plekken in je woning waar nog extra licht nodig is. Goede en felle verlichting is belangrijk om goed te kunnen zien waar je mee bezig bent, bijvoorbeeld bij een leeslamp of een bureaulamp. Accentverlichting wordt ook vaak gebruikt als gerichte verlichting. Hiermee kun je een bepaald meubelstuk extra verlichten of een juist een bepaalde plek in een ruimte. Hierbij kun je denken aan een tl-buis boven het aanrecht of een spotje op een kunstwerk.

- Sfeerverlichting
Voor de gezellige avonden in je woonkamer wil je graag een fijne sfeer creëren. Sfeerverlichting is hiervoor de oplossing en een aanvulling op de basisverlichting. Dit soort verlichting bereikt je niet direct waardoor het niet functioneel, maar zorgt voor de juiste gemoedstoestand. Lampen met sfeerverlichting hebben vaak beperkte lichtverspreiding of laten het licht geleidelijk schijnen.

- Decoratieve verlichting
Deze naam spreekt voor zicht en dient eigenlijk als extra decoratie in je interieur. Het zijn meestal kleinere (gekleurde) lampjes en vaker schijnen deze lampen met een gekleurd of geelachtig licht. Deze verlichting is bedoeld om je interieur op te fleuren of om extra sfeer te maken. 

Meer tips voor verlichting zijn te vinden op Lamp verlichting online met een vergelijk van verlichting winkels en een handig inspiratie blog voor lampen.

Terug
Meest gelezen
Bekijk blogs per categorie